De watermaker specialist ROBWINK Serious Seatools
Kaapstanderweg 1-i
8243RB Lelystad
 


PRIJSLIJST  HOME OVERIGE  NIEUWS  DIENSTEN  CONTACT 
 Veelgestelde Vragen 
   
  1. Waarom een watermaker installeren? 
  2. Wat is nieuw aan de nieuwe generatie watermakers? 
  3. Wat zijn de voordelen? 
  4. Is de nieuwe technologie betrouwbaar? 
  5. Hoeveel vers water heb ik nodig en welk systeem is voor mijn behoeften het meest geschikt?  
  6. Is het apparaat moeilijk te installeren? Moet ik een nieuwe voorziening maken om zeewater in te      nemen? 
  7. Kan het systeem werken bij stilstaande motor? Hoe lang kan het werken voordat de accu's leeg zijn? 
  8. Hoe lang moet de motor werken om de verbruikte energie te regenereren? 
  9. Wat is het voordeel om watermakers te installeren die op accu's werken terwijl ik beschik over een elektrische generator?  
 10. Heeft het verse water een goede kwaliteit?  
 11. Is het onderhoud moeilijk? Wat houdt het onderhoud in? 
 12. Zijn er bijkomende kosten zoals het vervangen van onderdelen?  
 13. Is de prijs van een Schenker watermaker hoger dan van een traditioneel systeem? 
 14. Kan er in het buitenland door Schenker service worden geleverd? 
  
  
 1. V.- Waarom een watermaker installeren?

 A.- De autonomie aan boord van een schip in verband met schoon, helder en zuiver water, is vaak beperkt tot 2 of 3 dagen. Dankzij een Schenker watermaker kan een onbegrensde hoeveelheid water worden geproduceerd waardoor uw autonomie en onafhankelijkheid toeneemt evenals het comfort aan boord. Bovendien stelt een watermaker u in staat met een kleinere waterreserve te varen waardoor de prestaties van het schip verbeteren.


  
 2. V.- Wat is nieuw aan de nieuwe generatie watermakers?

 A.- De watermakers zijn gebaseerd op een nieuw werkingsprincipe dat het gebruik van een hogedrukpomp overbodig heeft gemaakt, dit in tegenstelling tot een traditionele watermaker.


  
 3. V.- Wat zijn de voordelen?

 A.- Het energieverbruik is tot 80% lager dan dat van traditionele systemen. Dit houdt in dat de Schenker watermaker direct van energie kan worden voorzien door de accu's en geen elektrische generator hoeft te gebruiken. Bovendien is de Schenker watermaker gemakkelijker in het gebruik (er is geen enkele aanpassing nodig), is vrijwel geluidloos en trillingsvrij.


  
 4. V.- Is de nieuwe technologie betrouwbaar?

 A.- De technologie is betrouwbaarder dan de traditionele, omdat er geen hogedrukpompen worden gebruikt. De hogedrukpompen zijn de belangrijkste oorzaak van storingen en van onderhoudsproblemen. Daarom is het mogelijk om op de Schenker watermaker drie jaar garantie te geven.


  
 5. V.- Hoeveel vers water heb ik nodig en welk systeem is voor mijn behoeften het meest geschikt?

 A.- Dat hangt af van het aantal personen aan boord. Het gemiddelde dagelijkse gebruik is 12-15 liter per persoon. Dat betekent dat op een schip met 4 personen per dag 60 liter water nodig is. Het meest geschikte systeem in dit geval is het systeem dat 30/35 liter water per uur produceert: het beantwoordt aan de behoefte als het 2 uur per dag werkt.


  
 6. V.- Is het apparaat moeilijk te installeren? Moet ik een nieuwe voorziening maken om zeewater in te nemen?

 A.- Het installeren van een Schenker watermaker is eenvoudig omdat voor het innemen van zeewater in het algemeen gebruik kan worden gemaakt van de bestaande doorvoeren, dus dit kan zelfs gebeuren als u op zee vaart. Het installeren kan op een scheepswerf worden uitgevoerd of bij een Schenker Assistance Centre, dit kost gemiddeld 800 - 1200 Euro. U kunt de installatie ook zelf uitvoeren door de instructies te volgen in het handboek waarin het gebruik en onderhoud van het apparaat wordt beschreven.


  
 7. V.- Kan het systeem werken bij stilstaande motor? Hoe lang kan het werken voordat de accu's leeg zijn?

 A.- Het antwoord is: ja. Het al of niet functioneren van het systeem is afhankelijk van de laadtoestand van de accu's. Aangenomen dat de accucapaciteit 300 Ah bedraagt en dat een 35 liter/uur systeem 8 Ah bij 12 volt gebruikt kan de ontlaadtijd 300/8 dat is 37.5 uren bedragen. We willen niet meer dan 60% van de accucapaciteit gebruiken, dus 37.5 uren x 60% is 22,5 uren. Zouden tegelijkertijd andere accessoires worden aangesloten dan is het een goede regel om de helft van de berekende tijd aan te houden. In het voorbeeld dus om en nabij de 12 uren.


  
 8. V.- Hoe lang moet de motor werken om de verbruikte energie te regenereren?

 A.- Aannemende dat het 35 liter/uur systeem 3 uur per dag werkt dan is de verbruikte energie 8 A maal 3 (uur) dus 24 Ah. Bij gebruik van een 80 A. wisselstroomdynamo wordt de verbruikte energie in 18 minuten geregenereerd. Er zijn tegenwoordig nieuwe wisselstroomdynamo's op de markt die de oplaadtijd aanzienlijk vekorten.


  
 9. V.- Wat is het voordeel om watermakers te installeren die op accu's werken terwijl ik beschik over een elektrische generator?

 A.- Zelfs als u beschikt over een elektrische generator heeft de nieuwe generatie watermakers meer voordelen en flexibiliteit van werken. Het is immers mogelijk om ook als de generator uit staat (wegens een storing of om storend geluid te voorkomen of verminderen) vers water te maken dankzij de accu's die de watermaker rechtstreeks van stroom voorzien. De nieuwe technologie verhoogt het comfort en de betrouwbaarheid, dus ook als uw schip over een generator beschikt.


  
 10. V.- Heeft het verse water een goede kwaliteit?

 A.- Een Schenker watermaker maakt water van een zeer hoge kwaliteit. Gemiddeld bedraagt het zoutgehalte ongeveer 300 ppm (parts per million), overeenkomend met een goede kwaliteit mineraalwater.


  
 11. V.- Is het onderhoud moeilijk? Wat houdt het onderhoud in?

 A.- Het onderhoud is zeer eenvoudig. Als het systeem gedurende 10-15 dagen niet in werking is geweest moet het met schoon water worden gespoeld. Dit gebeurt met de daartoe dienende klep. Als het systeem een elektronische besturing heeft kan het automatisch gebeuren. Als het systeem langdurig buiten gebruik is geweest (bijvoorbeeld in de winter) kan het nuttig zijn om te spoelen met de juiste chemicaliŽn om aangroei van algen te voorkomen.


  
12. V.- Zijn er bijkomende kosten zoals het vervangen van onderdelen?

 A.- Het enige onderdeel dat periodiek moet worden vervangen (gemiddeld 1-2 keer per seizoen) is het prefilter cartridge, de prijs ervan is laag. Het omgekeerde osmosemembraan is niet goedkoop, deze heeft een levensduur van 6-7 jaar indien de onderhoudsinstructies nauwkeurig worden opgevolgd.


  
 13. V.- Is de prijs van een Schenker watermaker hoger dan van een traditioneel systeem?

 A.- De Schenker watermaker is, gemiddeld genomen, goedkoper dan een traditioneel systeem. Bovendien is een elektrische generator overbodig, dit in tegenstelling tot een traditioneel systeem.


  
 14. V.- Kan er in het buitenland door Schenker service worden geleverd?

 A.- Op de website www.schenkerwatermakers.com staat een lijst van Schenker Service points die regelmatig wordt bijgewerkt. Ook is er een service telefoonnummer om onze cliŽnten van advies te dienen en voor verzending van onderdelen, waarheen dan ook.ol ol ol