De watermaker specialist ROBWINK Serious Seatools
Kaapstanderweg 1-i
8243RB Lelystad
 


PRIJSLIJST  HOME OVERIGE  NIEUWS  DIENSTEN  CONTACT 
  Beknopte uitleg werking omgekeerde osmosemembraan - Meer over Reverse Osmosis

Omgekeerde osmose, ook bekend als hyperfiltratie, is de fijnste filtratie op dit moment. Dit proces verwijderd deeltjes zo klein als ionen. Ionen zijn geladen deeltjes in een oplossing, slechts een enkele atoom groot. Omgekeerde osmose wordt gebruikt om water te zuiveren door zout en andere onzuiverheden te verwijderen om de kleur, smaak en eigenschappen van de vloeistof te verbeteren. Het wordt gebruikt om water te produceren dat aan de strengste specificaties moet voldoen.

Normal filtering Cross flow filtering in reverse osmosis membrane

Omgekeerde osmose maakt gebruik van een membraan dat semi-permeabel (half doorlatend) is, het laat de te zuiveren vloeistof voor een deel door en houd de overblijvende onzuiverheden tegen. Omgekeerde osmose maakt gebruik van een technologie dat "crossflow" heet (vrij vertaald: kruis- stromingen), dit zorgt ervoor dat het membraan zichzelf continue schoonspoelt, met deze technologie is het mogelijk geworden deze uiterst fijne filtratie te gebruiken omdat de porien van het membraan niet verstopt raken. Terwijl een deel van de vloeistof door het membraan gaat stroomt het overblijvende deel er langs terwijl het de tegengehouden onzuiverheden van het membraan wegspoelt. De porien van het membraan in het proces van omgekeerde osmose zijn zo klein dat het een drijvende kracht nodig heeft om het water door het membraan te duwen, dit wordt meestal door een pomp geleverd.

Omgekeerde osmose is in staat bacterien, zouten, suikers, eiwitten, kleurstoffen en andere verbindingen met een moleculair gewicht groter dan 150-250 dalton te zuiveren. De zuivering van ionen met omgekeerde osmose is mogelijk gemaakt met behulp van geladen deeltjes- elektrochemische interacties, zo is het mogelijk dat ionen (kleiner dan watermoleculen!) tegengehouden worden. Dit betekent dat opgeloste ionen die een lading met zich dragen, zoals zouten, een grotere kans hebben door het membraan tegengehouden te worden dan ongeladen deeltjes, zoals organische verbindingen. Hoe groter de lading en hoe groter het deeltje, hoe groter de kans dat het tegengehouden wordt.

Het precieze mechanisme van de elektrochemische interacties die ervoor zorgen dat zelfs deeltjes kleiner dan water tegengehouden worden is theoretisch gediscussieerd. Dit komt onder andere doordat een omgekeerd osmosemembraan zulke kleine porien heeft dat het met geen enkele techniek zichtbaar gemaakt kan worden. De meest wetenschappelijk benaderde theorie is van. Dr. Sourirajan, de surface- force- pore flow benadering. Eenvoudig gezegd, de absorptie van water en resorptie van ionen (meestal zout) door de dielektrische krachten zorgt ervoor dat deze ionen die kleiner zijn dan de porien van het membraan toch tegengehouden worden.
De alternatieve theorie is dat een omgekeerd osmosemembraan zich als een poreus film gedraagt waarbij water en de daarin opgeloste deeltjes (ionen/ zouten) beiden in het membraan oplossen. De deeltjes bewegen zich in het membraan door diffusie, dus door een concentratie gradient over het membraan, terwijl het watertransport afhankelijk is van de hydraulische druk gradient- geleverd door bijvoorbeeld een pomp.

Meer over Reverse Osmosis

Bronnen:
http://www.gewater.com
http://www.gewater.com/library/tp/index.jsp
http://www.gewater.com/library/tp/833_What_Is.jsp
http://www.gewater.com/library/tp/698_Membranes_the.jsp
 
   
www.robwink.nl
     
ol ol ol